Hoe spreek ik met mijn date of met mijn lief over diepere onderwerpen?

Hoe begin je een gesprek over wat je al of niet gelooft, waar jouw passie ligt, wat je drijft, wat zin geeft aan je leven, wat je denkt over leven en dood en alles ertussenin?

Deze vraag kreeg ik op één week tijd van drie datende dertigers.

 

Het raakte mij diep.

Het werd het startpunt voor mijn artistiek onderzoeksproject (Z)innige Ontmoetingen, dat ik als eindwerk indien voor het postgraduaat Digital Storytelling aan de School of Arts in Gent.

 

Ik ben Griet Liebens. Voor dit eindwerk ging op onderzoek.

Jonge koppels en singles vertelden me hoe zij  er al of niet in slaagden om  met elkaar of met de kinderen of met zichzelf in hun zelfreflectie of meditatie, tot (Z)innige ontmoetingen te komen.

Zij gaven mij het idee om via social media vragenkaarten te publiceren. Deze vraagjes zouden conversatiestarters kunnen zijn voor een dieper gesprek, een (Z)innige Ontmoeting.

Over het project

In de Zinverhalen ontdekten we dat onze gespreksvragen niet peilden naar lange theoretische uiteenzettingen. Wel werd er verteld over heel concrete momenten van verandering. Momenen waarop een (kleine of grote ) katharsis, heeft plaatsgevonden: een moment van afscheid en nieuw begin bv afscheid van een job om een nieuwe te beginnen, de onzekerheid van het starten van een nieuwe relatie, hoe geef ik zelf vorm aan mijn of ons leven, wat is nu mijn identiteit die ik in de wereld wil zetten, wat wil ik voor de wereld betekenen.

 

Zo kwamen we terecht bij de filosofe Hannah Arendt en haar ideën rond 'Geboortelijkheid'. Volgens Hannah Arendt is  de mens in staat om telkens opnieuw geboren te worden, telkens opnieuw een begin te maken.

 

Juist in die momenten van een nieuw begin, 'geboortelijkheidsmomenten',

komen zinvragen naar boven. Het vertellen aan elkaar over het nieuw begin en hoe we dat ervaren hebben, geeft kracht en perspectief. Het nieuw begin zet dingen in beweging die onomkeerbaar zijn en onvoorstelbaar zijn.

Wie weet waar je uitkomt?

 

In al zijn kwetsbaarheid worden in deze ontmoetingen zinverhalen gevormd. Zinnige en innige verhalen die een nieuwe toekomst openen en drempels helpen overstijgen.

Het vertellen en symbolisch uitdrukken van dit nieuw begin, geven we vorm in 'geboortelijkheidsrituelen', 'Zinrituelen'. Zij helpen om de diepere (Z)innige laag die bij deze ontmoetingen naar boven komt, uit te drukken, vorm te geven.

 

Zo wordt onze digital storytelling, meaningful storytelling.